Blixtljuset – En hållbar aktör

Vi vill vara med på resan till en nettoneutral ståltillverkning!

När MVR, Mekaniska Verkstädernas Riksförbund, tillsammans med ZeroMission skapade möjligheten att erbjuda Grönt Stål tog vi på Blixtljuset vara på den.

gron-skog-i-morgonljus

Stål är ett bra alternativen när det kommer till material som håller länge. Det är resurssnålt, flexibelt, robust och 100% återvinningsbart och skapar i och med det förutsättningar för hållbara konstruktioner. Vi är dock  medvetna om att smidesbranschen är en traditionell bransch och innebär energikrävande material. Därför tycker vi det är extra viktigt att klimatkompensera.

Just nu pågår ett svenskt utvecklingsarbete för helt koldioxidfri ståltillverkning. Vi är tyvärr inte där än och ökningen av koldioxid i atmosfären måste bromsas redan nu.

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

Grönt stål innebär att beställare och tillverkare klimatkompenserar för sin stålanvändning genom skogsplantering. Detta med hjälp av Plan Vivo-certifierad trädplantering i Bolivia. Det bidrar både till minskad koldioxid i atmosfären och till sociala och ekologiska mervärden.

flod-gron-skog-bla-himmel

Jag tycker att det känns bra att vi erbjuder miljövänliga alternativ. Våra medarbetare får gå internutbildningar om Grönt Stål och när vi träffar våra kunder kan vi berätta och rekommendera alternativet. Om kunden bestämmer sig för Grönt Stål får de dessutom ett certifikat.

Joakim Velander, kvalité och miljöchef Blixtljuset.

Förutom Grönt stål är vår målsättning att våra interna koldioxidutsläpp ska minska. Vi ska öka materialeffektiviteten och fasa ut miljö- och hälsofarliga ämnen. Vår geografiska spridning från södra till norra Mälardalen, gör bland annat att vi alltid är nära våra kunder och har därmed inga långa transporter. 

Som stor aktör i stålbranschen måste vi ta ansvar både för planeten vi bor på samt för att säkerställa kommande generationers levnadsförutsättningar. I en hållbar värld kan vi inte konsumera mer än vad jordens resurser tillåter. Blixtljuset vill vara ledande i detta och visa att stålindustrin kan vara med och bidra till ett hållbart samhälle. Ingen kan göra hela omställningen på egen hand, utan alla måste bidra. Vi bidrar bland annat med Grönt stål!

Läs mer om MVR och ZeroMissions arbete med Grönt Stål >>